CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

star of the day :)

TiK tOk!


Get your own Digital Clock

Tuesday, August 26, 2014

Chances comes after Hope

Assalamualaikum..
hari ni.. hari Selasa.. 26 Ogos 2014..
dan Khamis ni 28 Ogos 2014..
sikit je lg..
pastu.. aq akan menamatkan latihan amali industri ku..
*suka2*
lepas ni.. kena fikir apa nak buat..
dan pada pandangan aq.. 
aq ade 4 pilihan..
hehe..
buat masa ni ae..
 pilihan yg ade..

1) Sambung belajar..

-kalau sambung belajar.. kena fikir dan jawab 1 Husband 5 Wives tuu


Tp kita start dengan 5W tu dulu aw..
When:
bila aq nak start?? nak sambung terus or nak cool down, rehat dulu dalam 2-3 bulan. atau mcm mana..
WHERE??:
kat mana ni ssh gak nak jawab.. nak balik UKM tercinta or cari opportunity yg lain.. mungkin aq perlu survey dulu apa pilihan yg terbaik untuk aq..
What:
apa course yang aq nak smbung.. yg semestinya kalau boleh, something yg berkaitan dengan Oleo, kimia , kosmetik dan food..(skop kelihatan semakin kecil)
Why:
 knp aq nak sambung belajar?? sebab, jauh disudut hati.. aq tahu aq belum bersedia untuk bekerja.. itu antara sebab kenapa aq nak belajar.. selain tu, aq plan kalau nak sambung belajar.. aq akan cuba habiskan sampai PHD kalau ade rezeki dan diizinkan Allah.. amin..
Who:
 mana nak dpt sponsor untuk belajar.. nak pinjam MARA?? MYBRAIN??PAMA?? 

and my 1 H is..

HOW:
how well i can or will do it.. once dah make decision.. dah x boleh main2.. sbb semua tu bukan masa depan org lain..masa depan sendiri.

2) Bekerja..
hurm.. kerjaa.. ayah banyak kali ckp suruh kerja.. cari pengalaman.. lepas tu nak sambung.. sambung ae..
tp one big problem that come in my mind.. aq dah bersedia ke nak kerja?? nak kerja apa?? kat mana?? Johor atau luar Johor?? kalau la pilihan yang aku pilih nanti adalah kerja.. i should start not being too choosy..kerja bukan men2.. tanggungjawab..sama mcm belajar..

3) Business..
kalau untuk ni.. aq akan cari pengalaman dulu.. sama ada belajar something kemahiran (baking, sewing or else).. then start belajar berniaga.. and this choice secara terus terang akan lari sikit dr chemistry..ini berkaitan dengan minat dan impian.. mungkin juga mimpi.. impian yg lain dr apa yg aq buat selama ini.. sesuatu yg aq suka.. bukan bermakna.. aq x minat chemistry tu.. tp setiap org ade sesuatu yg dia ingin buat lain dr yg lain.. same goes to me.. nak buat something yg aq suka.. 

4) Settle down..
haha.. yg ni..last choice yg mungkin xkn dipilih.. sebab benda ni.. calon pon xde der.. hahahaha.. so no 4 ni kompem bukann...deng!!hahahaa

antara keempat2 pilihan yg ade.. aq rse pilihan berat ke belajar or start business tu..sungguh.. pilihan yang ade ni kena buat betul2.. dah rse bahang2.. xtao nak buat apa.. kat IBD ni ade juga tanya2 student2 master.. mcm2 pilihan ade sebenarnya..contoh nya, join any consultant yg offer pengalaman bekerja sambil dia buat grooming..banyak lg..

 DILEMMA betul nak buat pilihan ni.. lg 1 hari setengah.. start bulan September dah xtao nak buat apa.. so masa2yg ada ni kena la pikir..apa yg paling patut aq buat.. betul..mcm2 pilihan ade.. pilihan dan peluang yg datang lepas adanya harapan.. harapan untuk teruskan kehidupan.. cuma, kena fikir dan buka minda tu.. banyak peluang kat luar sana tu amalina.. fikir, fikir, fikir dan pilih.. jgn malu bertanya.. then u will know something.. Moga Allah mempermudahkan segalanya..amin.. 


p/s: for those who  came over to my house last Friday.. thank you so much.. thanks for come.. maaf kalau ade kekurangan.. terima kasih sesangat.. last but not least..  lebiu.. yeahh.. aq dah nak habis belajar..:D

No comments:

Post a Comment

lagu ku ;)

Thanks A lots krane..dtg menjenguk!!:)