CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

star of the day :)

TiK tOk!


Get your own Digital Clock

Monday, June 23, 2014

3,2 1 dan tamat

Asalamualaikum..
ni entri sambungan untuk 3 hari terakhir aq Di UKM..
hetic..
tp penuh dengan cabaran dan dugaan..

HARI KE 3.. Rabu (18 JUN 2014)
setelkan THESIS untuk dijilid..
betul2kan..
pastu hantar cepat2 g kedai..
and then..
Jumaat pagi..ambil..
setel..

Hari ke 2.. Khamis (19 JUN 2014)
EXAM TERAKHIR..
habis exam..
legaa..
terlompat tepi dewan.. 
kih2..
alasan..
kemudian..ambil gambo bebanyak..
malam..dinner dgn diaorg..
g men rollerblade..
sakit woo jatuh..
sampai rse terseliuh..
bila nak balik tu..
sedih..
sbb xtahu bila dapat jumpa lagi..
In Sha Allah..
dengan izinNYA..
kita bakal jumpa lagi..
bila dah balik tu..kemas barang..
hurm..
last night untuk stay dalam bilik tu..
tidur puas2!!hahaa


KAMI yang dah habis exam


dinner with them


kami dan selfie..mne boleh dipisahkan...

Hari 1 dan hari last (JUMAAT, 20 JUN 2014)
bangun, scan dokumen untuk letak dalam cd..
ramai yang dtg melawat masa ni.
terima kasih korang..
jaga diri..dan sila rindu \saya..:)
g ambik thesis..
seronok dah siap..
tp ade la yg terlipat la..
apa la..
geram betul!!!
spent time dgan Dura and Anis..
Menikmati lunch kat Bangi..
hahha..
mcm x boleh dtg lg je gaya..
I will Miss Bangi..
sebelum g hantar thesis..
jumpa Dr Suria..
selfie bebanyak dengan Dura, Anis, Syila n Syahmi,,
bila dah siap hantar..kemas barang..
amboi..kete iols dah mcm lori.. haha
gila banyak barang...
Magrib cmtu gerak balik..
sampai dalam pukul 10 lebih..
Alhamdulillah..
nasib xde pape yang jadi sepanjang perjalanan..;)


my JILIDted THESIS


with Dr. Suria


:)


sila abaikan dia..excited terlebih..


my empty room.. bye2..

ouh ye..
aq dah start LI..
Asyraf dah daftar u..
xtao la mcm mana budak tu..
harap2..kali ni..
kejayaan milik kami..
The Rahman's.. 
hehehe..x lupa untuk Danial juga..

buat semua..
terima kasih..
maaf atas salah silap..
i will miss u..
and please..
DO MISS ME..
bubbye.. till we meet again..


Tuesday, June 17, 2014

7,6,5,4 dan baki..

Asalamualaikum..
7 hari.. dan sekarang tinggal lagi 3 hari..
tetiba.. terasa sedih..
hurm..
mixed feelings..
fuhhhhh...
bila aq sedar.. 
7 hari je yang tinggal..
setiap hari tu..
aq cuba untuk berbuat sesuatu..
supaya setiap satunya..
terisi dengan kenangan yang indah..

Hari 7.. Sabtu. 14 Jun 2014.
stay kat bilik..
x buat apa2..
cuma.. betulkan tesis..
malam..pergi pasar malam..
sabtu terakhir di sini..


masa first year..setiap kali pergi sini..
aq suka makan nasi lemak ni..
lauk rendang daging..
sebab setiap kali makan rendang..
teringat g Gunung Ledang..
mak muny bawa rendang..
sedapnyaaa!!!


Pasar malam kat seksyen 16..
tp selalunya pergi petang..
jarang pon pergi malam..


Hari 6.. Ahad. 15 Jun 2014..
Floria..
berbeza dengan tahun sebelumnya..
dan tahun ni.. sekali masuk RM 3..
aq pergi sebab aq tahu..
Cik Midah buat exhibition wakil Singapura..
bangga..
tp xsempat jumpa..
dia xde kat sana masa tu..
Shaheera Azreen..terima kasih sebab teman..
rancang pergi lepas Asar..
balik sebelum Maghrib..
tapi.. 
pergi lepas asar..
jammed..
magrib sampai sana..
pulangnya..Isyak..
sekali lagi..
masa pantas berlari..
dan aq.. x menyedari..
oh yee.. Insyiraah datang..
stay kat bilik..
dan dia..
menjadikan angan2 dan impian ku..
jadi kenyataan..
angan2 dimana..
aq nk ada kawan yang dtg...
lepak dan stay kat tempat aq..
walau satu malam..
dan Alhamdulillah..
Allah Kabulkan..



depan booth Cik Midah.
bangga habaq hang..:D


mini kincir angin.. comel woo...
cantik!!!




dengan shaa..
memasing tutup mata.. 
elok la tu..
fefeling luar negara sketttt..


cantik..
payung..
lampu..
dan warna warni..

Hari 5.. Isnin. 16 Jun 2014..

Pagi2..
lepas hantar Insyiraah..
pergi KLIA..
semalamnya..Cik Miah bgtau dia balik Singapura ptg..
mulanya.. ingat nak pergi basuh kereta..
sbb dah mcm habuk bergerak..
tp.. Allah gerakkan hati pergi airport dulu...
dan sempat jumpa 5 minit..
flightnya diawalkan..
Alhamdulillah..
sempat jumpa..
buat pertama kali..
berada dalam keadaan dimana..
aq berseorangan..
tp.. keadaan tu tenang..
first time pergi KLIA..
untuk hantar orang..
lama x jumpa..
rindu..
dan
bila dah berpisah..
aq jalan2 sorang2 kat KLIA tu..
pergi balai tinjau.. 
cantik..
dan tenang..
:)
balik..
basuh kereta..
beli makanan..
x sempat makan..
bamm.. tdo..
malam..
study. exam..


thats my aunt..
Florist..
5 minit yang bermakna..
rasa mcm jumpa sedara yang lama terpisah..
padahal..
tambak Johor dengan Singapura tu..
bukan jauh sgt..
Second Link dengan Stulang tu ade..
tp..
still x jumpa.. 


dari tempat aq duduk..
tenang..
kenapa la aq baru jumpa sekarang..
kalau x.. boleh selalu lepak sini..
hahaha

dengan Insyiraah..
mata aq.. 
haishh..
tidur x jaga punya pasal..
eyebag berbakul..
muahahaha


Hari ke 4..Selasa 17 Jun 2014..
Exam..
Kimia Sabun dan Bahan Pencuci..
kali terakhir exam di DP BPA..
aq x terasa nak keluar awal..
tunggu sampai saat terakhir..
paper ke 4/5..
ada 1 lagi..
Khamis..dan tu bakal jadi yang terakhir..
ouh.. dan hari ni selasa..
pasar malam yang terakhir kat sini..
terima kasih Kak Fani dan Syaa yg layankan je ama hari ni..

Dan sebenarnya.. emosi x seimbang..
euphoria dan kesedihan pada masa yang sama..
mungkin aq mula menyedari masa untuk aku tinggalkan tempat ini semakin hampir..
 masih ada lagi urusan yang belum selesai..
Thesis belum ku jilid..
Moga Allah mempermudahkan segalanya..
dan sekarang..masih berbaki 3 hari..
moga 3 hari ini.. semuanya berjalan dengan lancar..
AMIN..


Saturday, June 14, 2014

FYP.. kini sebuah kenangan

Asalamualaikum dan salam sejahtera..
semalam.
Jumaat (13/6/2014)
i am officially done with my viva..
yebaaaaaaaa!!!!
gila x happy..
rasa bila habis je sesi QNA..
rse mcm ringan nyaaa bahuuuuu..
seronokkk!!!!!
Alhamdulillah.
semuanya berjalan dengan lancar..
hohohoho
*gelak sepuas hati*

oh ye..
tajuk thesis ku ialah..

MIKROEMULSI BERASASKAN MINYAK KELAPA DARA DAN
EKSTRAK SPESIS EUCHEUMA COTTONII
SEBAGAI SERUM KULIT
*scientific x nama..hehe*

ni la final tajuk thesis tu..
selepas dua tiga kali ubah ayat 
sbb nak bagi sesuai..

nie nak cerita pasal presentation..
disebabkan penyelia xde masa present
kitaorg ade Mock Viva..
masa mock tu, Dr. Suria aka my SV
tegur la setiap kesalahan yang dilakukan..
dengan menyemak satu demi satu slaid kami..
and its helpful!!
yeahhh.. terima kasih dr..

sebelum present tu..
ade paper..
somesort killer ae!!!
=.='
i am so sad!!
so xnk cite pasal paper tu
frust!!
*tarik nafas-sambung cerita*
ok. malam khamis tu baru nak betulkan balik slaid mana yang salah..
kak Fani and kak Suha kejam..
x bagi keluar bilik selagi x siap..
dan bila pergi bilik diaorg..
mereka buat derk je!!!
cehh.. sampai hati...
ok.. back to main point..
bila dah betulkan semua slaid tu..
sampai esk pagi nya..
ada lagi slaid yang ayat x berapa nak betull
haishh..
Betulkan dan Print balik..
 hurmm.. dengan document semua jadi shortcut bila masuk pendrive..
apa yang aq boleh buat redha..

masa nak present..
datang pukul 9 dengan Safiah..
tgk2.. kat luar bilik tu xde org..
aik.. Siew Ling masuk ke??
rupa2nya x.. 
dia g toilet je kot..
memasing nebes...
ouh lupa nak ckp..
aku presenter ke 3..

1) Lie Hong
2) Siew Ling
3) Me!!!
4) Safiah

turn aku pukul 9.30..
berdebar..
bila sampai masa nak present..
tetiba jaaaa..
bateri laptop tu tinggal 7%..
creepy.. xmo ae tgah2 present, terstop..
so nasib baik Iols ade bawa Laptop..
so guna ae laptop sendiri..
dengan kelajuan percakapan
100 000 km/s
dalam masa 6 minit 30 saat
saya, Nurul Amalina Binti Ab Rahman,
berjaya menamatkan pembentangan Latihan Ilmiah II
SAYA!!!
yeahhhhhhhhh!!!!!!
*guling2*
hahahaha

seronok habaq hang...
pastu.. bila dah habis present tu..
Dr. Rahimi pon tye la soalann..
sbb beliau la pemeriksa kiteewwww..
hehehe..
Alhamdulillah..
pada saya..
saya rasa saya berjaya menjawab setiap soalan itu..
kerana jawapan kepada soalan2 itu berlegar2 dikepala..
tp soalan Dr Darfizzi ae.. 
xtao la menjawab dengan betul ke x,
tp kira boleh laaa...
kira Halal laa...
segala nasihat dan teguran yang diberikan..
amatlah saya hargai..
Terima Kasih Dr!!:)

btw..
yg best tu..
lepas dah present..
tunggu semua org yg group belah pagi.
selfie bebanyak..
g lunch..
and
TIME FOR SELF REWARDS!!!
HAHAHA..

anyway..
fyp ni seronok..
belajar banyak benda baru..
benda yang kadang2 kat kelas tu x focus sgt pon..
berdiri atas kaki sendiri..
susah ke senang kena tanggung sendiri..
rasa nak menangis atau dah nangis masa nak buat tu..
mmg x boleh nak dielakkan..
trust me..
tp bila kau dah habis viva..
bebanan tu dah hilang serta merta..
viva x menakutkan..
kecuali..
dapat pemeriksa yang psiko..
hahaha..
xpe.. mungkin kalau jadi cmtu..
Allah nak uji kita..
sbb
Allah xkan menguji seseorg luar daripada kemampuan kita..
:)
apa2 pon..untuk para junior dan kawan2 yang dikasihi...
good luck untuk FYP DAN VIVA ANDA..
I'M DONE BABY.. I'M DONE!!!
*lompat2!!*


nie seaweed yang dah disieve...:D


bila dah kena extract..warna extraction tu mcm nie la..
ade solvent dengan air lagi...



hah.. yang ni bila dah keluarkan air dan pelarut..
kiri: dah guna freeze dryer
kanan: belum guna freeze dryer.. just guna rotary evaporator jee


close up extraction..



ok.. cm ni la mikroemulsi yang terbentuk tu..
sbb saiz titisan mikroemulsi ni yang <200 font="" nm="">
dia senang nak masuk dalam sel kulit..
compare to emulsi..
fyi, nanoemulsi, mikroemulsi dan emulsi nie
saiz zarah dia berbeza..:D
*nota tambahan*



ni pencirian untuk konduktiviti..
nak tgk berapa nilai konduktiviti elektrik mikroemulsi tu




one of my slide..:D


nie la slaid present masa mock tu.. 
bile buat cmni..
senang nak take note mana yang  Dr tegur..:)


masa bullettrain..hahhaa


kami yang dah selesai membentang.
ni student bawah Dr Suria..


 cuba teka mana satu Dr.. hehehe



motif gambar: Kami dah setel..so yeahhh!!!!



self reward time!!hehehe..

p/s: Tinggal seminggu kat sini..
waaa...
2 paper lagi.. chaiyok2!!!
dan
minggu depan Latihan Industri..
org2 UTM.. 
Please be nice to me..
I am NEWBIE.. :D



Sunday, June 8, 2014

Untuk yang terakhir kali..

Asalamualaikum..
nampaknya kali ni betul2 yg terakhir kali..
terakhir kali untuk Degree..
terakhir kalinya untuk:

1) Study Week (yang dimana dah nak habis pon)
2) Final Exam.. (Selasa, 10.6.14, start yg ikut jadual)

waaa..kejap je masa berlalu..
3 tahun.. waaa.. 3 tahun..
mcm2 jadi..tapi..
yang penting, sekarang ni final exam dah dekat..
doakan kami semua berjaya..

maaf atas segala salah dan silap..
dari hujung rambut sampai hujung kaki..
maaf andai terkasar bahasa, tersilat budi bicara sepanjang kita bertemu..
maaf andai ada terluka dengan tutur bicara dan kekerasan hati ini..

terima kasih atas segalanya..
segala tunjuk ajar, nasihat, dorongan, cacian dan kasih sayang 
yang membuka mata ini untuk melihat dunia..
terima kasih untuk lecturer, staff dan pembantu makmal yang banyak membantu..
dalam pelajaran dan fyp..
sesungguhnya, jasa kalian hanya Allah yang dapat membalasnya..
buat sahabat dan kawan yang ada sepanjang masa untuk diri ini..
terima kasih.. terima kasih sgt2.. ama sayang korang..
terima kasih buat setiap seorg yang hadir dalam hidup ini..
kehadiran setiap seorang daripada kamu,
memberikan makna pada ama..
terima kasih..

buat kawan2.
selamat menjawab dan menghadapi peperiksaan akhir semester ini..
semoga Allah memudahkan urusan kita dan memberikan keputusan yang terbaik untuk kita..
khasnya buat Hehelas, Jejaksas, bakal2 Oleochemist dari first year sampai yang final year,  adik2 dan kawan2 di Kolej Ungku Omar, jiran jemiran sebelah bilik, kawan2 time join KTR dulu, 
setiap kawan yg ade kat UKM dan x lupa untuk kawan2 baru dari UMK..
GOOD LUCK SEMUA...
semoga kejayaan itu milik kita..
amin..


KMJP yang terakhir.. lepas ni boleh masuk dalam album..
i'm gonna miss it..

ps: ouh yee.. masa final nie.. kami ade VIVA untuk thesis..
doakan kami dapat membentangkan dengan baik..
doakan kitaorg dapat markah yang terbaik..
amin..

Monday, June 2, 2014

TRUST


Asalamualaikum..
last week merupakan hari yg sgt hectic..
ye la..mana nak last kelas.. mana nak buat thesis..
tula semua last minute.. so makan la..
meratap meraung pon x guna..
sebab bila dah jadi cmtu.. x boleh dah nak buat pape..
tp something nice minggu lepas..
i knew my friends much better..
i knew that i have someone who i can have shoulder to cry on..
i knew i have meet someone who new to me..
i knew i have someone who will be there for me..

Trust. Percaya..
nampak mcm senang..
sebab percaya, ada yg kena tikam belakang..
sebab percaya, ada keluarga yang terpisah..
sebab percaya, kau dapat kawan baru..
sebab percaya, macam-macam boleh jadi..

1 perkataan tapi banyak makna..
dalam hidup kau kena percaya 6 perkara..
Percaya pada:
Allah, Malaikat, Kitab-kitab, Rasul , Hari Kiamat dan Qada dan Qadar..
see.. Agama pon suruh kita percaya..
cuma macam mana cara kita percaya tu yang membezakan kita..

someone told me that,
i can do it, because i have faith, trust.
yeah.. maybe..
tapi dalam 100% percaya aq..
masih ada beberapa % aq x percaya..
maaf..
my bad..
sbb kalau terlalu percaya pada manusia ini..
kadang2 menyebabkan kau hilang pertimbangan,
bila percaya tu dikhianati..
mcm bila kawan kau yg rapat tetiba tinggalkan kau untuk kawan dengan orang lain..
mcm bila kau terkapai2, dan org sekeliling kau, berhenti, tengok dan jalan..
its hurt.. deep inside.. there might be caused me to use the phase,
Forgive but not forget..

tapi.. at the end..
semuanya tentang..macam mana cara kau percaya tu.;)
ouh ye..sekarang da JUNE..
kejap je masa..
less than 21 days left for me..
FIGHTING BABY!!
muahhahaa


lagu ku ;)

Thanks A lots krane..dtg menjenguk!!:)