CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

star of the day :)

TiK tOk!


Get your own Digital Clock

Saturday, June 14, 2014

FYP.. kini sebuah kenangan

Asalamualaikum dan salam sejahtera..
semalam.
Jumaat (13/6/2014)
i am officially done with my viva..
yebaaaaaaaa!!!!
gila x happy..
rasa bila habis je sesi QNA..
rse mcm ringan nyaaa bahuuuuu..
seronokkk!!!!!
Alhamdulillah.
semuanya berjalan dengan lancar..
hohohoho
*gelak sepuas hati*

oh ye..
tajuk thesis ku ialah..

MIKROEMULSI BERASASKAN MINYAK KELAPA DARA DAN
EKSTRAK SPESIS EUCHEUMA COTTONII
SEBAGAI SERUM KULIT
*scientific x nama..hehe*

ni la final tajuk thesis tu..
selepas dua tiga kali ubah ayat 
sbb nak bagi sesuai..

nie nak cerita pasal presentation..
disebabkan penyelia xde masa present
kitaorg ade Mock Viva..
masa mock tu, Dr. Suria aka my SV
tegur la setiap kesalahan yang dilakukan..
dengan menyemak satu demi satu slaid kami..
and its helpful!!
yeahhh.. terima kasih dr..

sebelum present tu..
ade paper..
somesort killer ae!!!
=.='
i am so sad!!
so xnk cite pasal paper tu
frust!!
*tarik nafas-sambung cerita*
ok. malam khamis tu baru nak betulkan balik slaid mana yang salah..
kak Fani and kak Suha kejam..
x bagi keluar bilik selagi x siap..
dan bila pergi bilik diaorg..
mereka buat derk je!!!
cehh.. sampai hati...
ok.. back to main point..
bila dah betulkan semua slaid tu..
sampai esk pagi nya..
ada lagi slaid yang ayat x berapa nak betull
haishh..
Betulkan dan Print balik..
 hurmm.. dengan document semua jadi shortcut bila masuk pendrive..
apa yang aq boleh buat redha..

masa nak present..
datang pukul 9 dengan Safiah..
tgk2.. kat luar bilik tu xde org..
aik.. Siew Ling masuk ke??
rupa2nya x.. 
dia g toilet je kot..
memasing nebes...
ouh lupa nak ckp..
aku presenter ke 3..

1) Lie Hong
2) Siew Ling
3) Me!!!
4) Safiah

turn aku pukul 9.30..
berdebar..
bila sampai masa nak present..
tetiba jaaaa..
bateri laptop tu tinggal 7%..
creepy.. xmo ae tgah2 present, terstop..
so nasib baik Iols ade bawa Laptop..
so guna ae laptop sendiri..
dengan kelajuan percakapan
100 000 km/s
dalam masa 6 minit 30 saat
saya, Nurul Amalina Binti Ab Rahman,
berjaya menamatkan pembentangan Latihan Ilmiah II
SAYA!!!
yeahhhhhhhhh!!!!!!
*guling2*
hahahaha

seronok habaq hang...
pastu.. bila dah habis present tu..
Dr. Rahimi pon tye la soalann..
sbb beliau la pemeriksa kiteewwww..
hehehe..
Alhamdulillah..
pada saya..
saya rasa saya berjaya menjawab setiap soalan itu..
kerana jawapan kepada soalan2 itu berlegar2 dikepala..
tp soalan Dr Darfizzi ae.. 
xtao la menjawab dengan betul ke x,
tp kira boleh laaa...
kira Halal laa...
segala nasihat dan teguran yang diberikan..
amatlah saya hargai..
Terima Kasih Dr!!:)

btw..
yg best tu..
lepas dah present..
tunggu semua org yg group belah pagi.
selfie bebanyak..
g lunch..
and
TIME FOR SELF REWARDS!!!
HAHAHA..

anyway..
fyp ni seronok..
belajar banyak benda baru..
benda yang kadang2 kat kelas tu x focus sgt pon..
berdiri atas kaki sendiri..
susah ke senang kena tanggung sendiri..
rasa nak menangis atau dah nangis masa nak buat tu..
mmg x boleh nak dielakkan..
trust me..
tp bila kau dah habis viva..
bebanan tu dah hilang serta merta..
viva x menakutkan..
kecuali..
dapat pemeriksa yang psiko..
hahaha..
xpe.. mungkin kalau jadi cmtu..
Allah nak uji kita..
sbb
Allah xkan menguji seseorg luar daripada kemampuan kita..
:)
apa2 pon..untuk para junior dan kawan2 yang dikasihi...
good luck untuk FYP DAN VIVA ANDA..
I'M DONE BABY.. I'M DONE!!!
*lompat2!!*


nie seaweed yang dah disieve...:D


bila dah kena extract..warna extraction tu mcm nie la..
ade solvent dengan air lagi...



hah.. yang ni bila dah keluarkan air dan pelarut..
kiri: dah guna freeze dryer
kanan: belum guna freeze dryer.. just guna rotary evaporator jee


close up extraction..



ok.. cm ni la mikroemulsi yang terbentuk tu..
sbb saiz titisan mikroemulsi ni yang <200 font="" nm="">
dia senang nak masuk dalam sel kulit..
compare to emulsi..
fyi, nanoemulsi, mikroemulsi dan emulsi nie
saiz zarah dia berbeza..:D
*nota tambahan*



ni pencirian untuk konduktiviti..
nak tgk berapa nilai konduktiviti elektrik mikroemulsi tu




one of my slide..:D


nie la slaid present masa mock tu.. 
bile buat cmni..
senang nak take note mana yang  Dr tegur..:)


masa bullettrain..hahhaa


kami yang dah selesai membentang.
ni student bawah Dr Suria..


 cuba teka mana satu Dr.. hehehe



motif gambar: Kami dah setel..so yeahhh!!!!



self reward time!!hehehe..

p/s: Tinggal seminggu kat sini..
waaa...
2 paper lagi.. chaiyok2!!!
dan
minggu depan Latihan Industri..
org2 UTM.. 
Please be nice to me..
I am NEWBIE.. :D



No comments:

Post a Comment

lagu ku ;)

Thanks A lots krane..dtg menjenguk!!:)